Pfizer – Przyjaciel Polskiej Kardiologii 2016

15 września 2016 r. podczas inauguracji jubileuszowego XX Międzynarodowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Poznaniu, firma Pfizer została uhonorowana zaszczytnym tytułem „Przyjaciela Polskiej Kardiologii 2016” za owocną współpracę na polu polskiej kardiologii i wsparcie działań statutowych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Nagrodę z rąk prof. Piotra Hoffmana (Prezesa Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego) oraz prof. Piotra Ponikowskiego (Prezesa-Elekta Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego) w imieniu firmy odebrał Michał Kurzelewski, Dyrektor Medyczny Pfizer Polska.

Podczas kongresu firma Pfizer zorganizowała w dniu 16 września br., specjalną sesję satelitarną, podczas której omówiono nowe, opublikowane zaledwie dwa tygodnie wcześniej, wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w zakresie postępowania z pacjentami z migotaniem przedsionków, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki udaru mózgu. W sesji wzięli udział wybitni polscy eksperci w zakresie leczenia tej jednostki chorobowej, którzy reprezentowali punkt widzenia kardiologa -(prof. Andrzej Budaj, prof. Zbigniew Kalarus, koagulologa -prof. Anetta Undas oraz neurologa - prof. Agnieszka Słowik. Drugą część sesji, w której wzięło udział kilkaset osób, stanowił  wykład prof. Andrzeja Tykarskiego, eksperta w leczeniu nadciśnienia tętniczego, pt. „Adherencja w kardiologii na przykładzie hipertensjologii”. Następnie wystąpił dr Paweł Balsam z tematem  „Nowoczesnej technologii wspierającej adherencję”.

Na stoisku Pfizer podczas Kongresu prezentowano wybrane produkty z portfolio firmy. Na specjalnym monitorze wyświetlano dwa filmy: „Adherencja” i „Pfizer”, przybliżający firmę i jej sukcesy. Lekarzom zaprezentowano dwie unikalne animacje 3D w systemie Virtual Reality przy pomocy zestawów Samsung GEAR, które pozwalają na prezentację animacji w najwyższej jakości obrazu. Animacje te mają na celu ułatwienie lekarzom zadania, jakim jest właściwa edukacja pacjentów w zakresie dolegających im chorób i czynników ryzyka. Film „Hipercholesterolemia” ma za zadanie przybliżyć jednostkę chorobową, jaką jest potocznie nazywana miażdżyca, jej przyczyny, skutki oraz jak zapobiegać chorobie. Z kolei film „Migotanie przedsionków” obrazuje mechanizm, w jakim może rozwinąć się udar mózgu w przebiegu tej arytmii.

18 września br. w Warszawie na Podzamczu obchodziliśmy Światowe Dni Serca 2016, pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, przebiegające pod hasłem „POLACY MAJĄ SERCE”. Podobnie jak w latach ubiegłych impreza miała charakter rodzinnego edukacyjnego pikniku. Kilka tysięcy  odwiedzających mogło trafić do „serca imprezy” – sceny głównej, czterema arteriami: „GOTUJ Z SERCEM”, „ZADBAJ O SERCE”, „AKTYWNE SERCE”, „CZULEJ DLA SERCA”. Na scenie głównej odbywały się, poza koncertami muzycznymi, rozmowy i wywiady z artystami i ludźmi nauki z dziedziny kardiologii.

W namiocie Pfizer przygotowano stanowiska do badań pacjentów, których przyjmowali, badali i konsultowali lekarze ze Szpitala Klinicznego w Warszawie przy ul. Banacha 1A. Można tu było również wykonać badanie EKG oraz pomiar ciśnienia tętniczego.

Dodatkowo pacjentom oczekujący na przyjęcie przez lekarza mieli możliwość obejrzenia filmu 3D w systemie Virtual Reality przy pomocy specjalnych okularów. Elementem wzbudzającym emocje był również hologram serca - wizualizacja obracającego się serca w wersji 3D.

ul. Postępu 17B

ul. Postępu 17B